“Επιστημολογία: Πιστεύω, Γνώση & Πραγματισμός”

Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές αποδείξεις … ζώντας λογικά … βρισκόμαστε σε μια τυφλή, χωρίς πρότυπα ύπαρξη όπου τα πάντα συμβαίνουν φαινομενικά χωρίς λόγο … έτσι και αλλιώς!

~ 1.1 Η Έκφραση ~

το ένα ερέθισμα, σε κάνει δύο φορές ερεθισμένο γίνεται το ένα ερέθισμα, δεν σε ερεθίζει καθόλου

Τι να κάνουμε, αλλά δεν μπορείς να μάθεις για κάτι εάν δεν έχεις και την αντίστοιχη εμπειρία στο θέμα

~~και γι’αυτό οι ρυθμοί του φυσικού κόσμου συνεχίζουν να είναι παραγνωρισμένοι~~

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά

Απόσπασμα από: How We Believe , Michael Shermer. Scientific American,

“Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι οι εγκέφαλοί μας είναι μηχανές πεποίθησης: εξελίκτικά μηχανήματα αναγνώρισης προτύπων που συνδέουν τις τελείες για να δημιουργήσουν νόημα από τα σχέδια που νομίζουμε ότι βλέπουμε στη φύση. Μερικές φορές το Α πραγματικά συνδέεται με το Β. Μερικές φορές όχι. Όταν συνδέεται, έχουμε μάθει κάτι πολύτιμο για το περιβάλλον από το οποίο μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις που βοηθούν στην επιβίωση και την αναπαραγωγή. Ούτως ή άλλως είμαστε

 –οι πρόγονοι αυτονών οι οποίοι ήταν οι πιο επιτυχημένοι στην εξεύρεση μοτίβων-

Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ένωση μάθησης, και είναι θεμελιώδους σημασίας για τη συμπεριφορά όλων των ζώων, από το ταπεινό σκουλήκι C. elegans στους H. sapiens .”

~ 1.2 Επιστημονική Αναφορά ~

Η βιολόγος Kevin R. Foster και το Πανεπιστήμιο του βιολόγου Hanna Kokko στο Ελσίνκι, με χρήση εξελικτικών βιολογικών μοντέλων (ΑΗΑ) και με μια επίδειξη μέσα από αυτά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ,  το ’08, δοκίμασαν τη θεωρία και προσπάθησαν να βγάλουν μια ουσία από αυτήν:

Έχει να κάνει με τον απλό τύπο pb> c που μπορεί να εξηγηθεί με το παρακάτω παράδειγμα.

‘Ενα πιστεύω για κάτι, μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν το κόστος (c) για αυτό είναι μικρότερο από την πιθανότητα (p) του οφέλους (b) . Για παράδειγμα, πιστεύοντας ότι το θρύισμα στις φυλλωσιές είναι ένα επικίνδυνο αρπακτικό όταν είναι μόνο ο άνεμος, δεν κοστίζει πολύ, αλλά  το πιστεύω ότι ένα επικίνδυνο αρπακτικό είναι ο άνεμος μπορεί να κοστίσει σε ένα ζώο τη ζωή του!

 <.σκεφτείτε το και με την από κάτω φωτογραφία.>

η φυσική επιλογή θα ευνοήσει μια δημιουργία μοτίβου

[Άρα,  συμφωνούμε ότι –> το κόστος όταν το πiστεύω σε ένα ψεύτικο μοτίβο είναι αλήθεια είναι μικρότερο από το κόστος του να μη πιστεύεις καθόλου σε ένα αληθινό μοτίβο.]

[Στόχος μας είναι να μην πέσουμε κάτω από το 80% κατανόησης του λόγου .. Παρά το γεγονός ότι για να πιάσεις έναν υψηλό φραγμό χρειάζεσαι την συνεχόμενη ροή της σκέψης σου!]

Έτσι τώρα μπορούμε να γίνουμε πιο απλο’ι’κοί  και ορίζουμε:

Η αδυναμία της ανθρώπινης νόησης είναι η διάχυτη τάση των ανθρώπων να δουν σειρά μέσα από τυχαίες διαμορφώσεις.

1.3 Επιστήμες ~

– Ολόκληρη η επιχείρηση των επιστημών βασίζεται στην οργανωμένη και ορθολογική αναζήτηση για τάξη στην φαινομενική τυχαιότητα που μας περιβάλλει

– Η επιστήμες δεν έχουν τυπική λογική, χρειάζεται η ελεύθερη λειτουργία του μυαλού όσο και σε οποιαδήποτε άλλη δημιουργική τέχνη.

Πέρνοντας υπόψιν τις δυο παραπάνω αναφορές –

επισημαίνεται πως :

”θέτοντας απλώς μοτίβα ή συμπτώσεις δεν είναι η απόδειξη για κάτι, αλλά εαν εφαρμόζετε σωστά αυτή η διαδικασία , μπορεί να δημιουργήσει το δημιουργικό άλμα που απαιτείται για την επινόηση νέων και ελέγξιμων υποθέσεων.” (M.Schermer ‘The Believing Brain’)

~ 1.4 Ουσιαστικές Συμπτώσεις ~

  • Κάθε σύμπτωση είναι ουσιαστική.
  • Συμβαίνει σε όλους, αλλά το άτομο που μπορεί να την αξιολογήσει είναι εκείνο που την υφίσταται.
  • Είναι συνήθως επιβεβαίωση του ό,τι σε απασχολεί εκείνη τη στιγμή.
  • Όλες οι ουσιαστικές συμπτώσεις (συγχρονισμός) είναι αυτές που δίνουν σημάδια, τροφοδοτώντας μας παράλληλα με σωστή κατευθυντήρια γραμμή την πιο κατάλληλη στιγμή.

~ 1.5 Η δημιουργικότητα + ____ ~

Ο Brugger περιγράφει ως «σχετικότητα της δημιουργικότητας,» –  ΤΟΣΟ, τη  ροή από τη δημιουργική ανίχνευση  πραγματικών μοτίβων , ΟΣΟ και την «υπερδημιουργική» ερμηνεία των μοτίβων αυτών σε «θόρυβο» [τυχαιότητα].

Ο Leonardo Da Vinci, χρησιμοποιούσε αυτή την τάση, προκειμένου να αναδείξει τη δημιουργικότητα των μαθητών του, τους συμβούλευσε με τα λόγια του:

Κοιτάζοντας τοίχους  που καλύπτονται με πολλούς λεκέδες. . . και με την ιδέα ότι φαντάζεσαι κάποια σκηνή , θα δείς σε αυτήν (την σκηνή) ομοιότητα με  δίαφορα  τοπία, βουνά, ποτάμια, βράχια, δέντρα, πεδιάδες, κοιλάδες και όλων των ειδών τους λόφους .. Επίσης, μάχεσαι και συμπερένεις  ζωντανές χειρονομίες, περίεργα πρόσωπα και διάφορα άλλα, ανάμεσα σε άπειρες πληροφορίες  καταλήγοντας  σε άλλοτε ξεχωριστές και άλλοτε σύνθετες φιγούρες.

Συμπερασματικά , έθεσα από πάνω διάφορους τρόπους (έκφραση, πιστεύω, συμπτώσεις, δημιουργικότητα) , με τους οποίους επιτυγχάνεται ο ορισμός του ”σωστού πιστεύω” για εμάς , καθώς και ο  ορισμός  του συσχετισμού, μεταξύ συγχρονισμού και της τρέχουσας πραγματικότητας που ζούμε.

Βέβαια, ο ορισμός του Πραγματισμού και της ορθής λογικής δεν είναι εύκολος, γι’αυτό και πρέπει να τον ζούμε πάντα μέσα από την πηγή της αυθεντικότητας μας.

 Guest Post από 420randomness.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s